Olipa antoisa päivä tänään Kättärillä. Kannatti lintsata koulusta ;) Päivään mahtui viisi eri luentoa, joita on erittäin vaikea laittaa tärkeysjärjestykseen, joten en edes yritä.
Ensimmäisenä kätilö, IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant - peräti ensimmäinen Suomessa!) Katja Koskinen puhui imetysviikon teemasta sekä kertoi tarkemmin, mitä tuo kirjainhirviöltäkin vaikuttava lyhenne tarkoittaa. Luento alustettiin sopivasti näyttämällä Katjan haastattelu "tuoreeltaan" videolta samalla, kun odoteltiin Katjaa saapuvaksi Ylen Aamu-TV:n lähetyspaikalta Lasipalatsin nurkalta.
Toisena luennoi Marjaana Pelkonen Sosiaali- ja terveysministeriöstä aiheenaan uudet imetyssuositukset. Kyllä oli jälleen karua nähdä vuoden 2000 imetysluvut: 68% vastasyntyneistä oli täysimetettyjä, ja määrä laski kuin lehmän häntä, sillä puolen vuoden iässä näitä täysimetettyjä oli enää 1% (eli 560 lasta) kaikista syntyneistä (arvio n. 56 000 lasta vuodessa). Ihan näihin aikoihin julkaistaan uudet, vuoden 2005 imetysluvut, ja Pelkosella oli kertoa, että 3 ja 4kk kohdilta lukuihin on odotettavissa parannusta. Jotain positiivista sentään, vaikka todennäköisesti tullaan jäämään vielä kauas naapureiden, Ruotsin ja Norjan luvuista (Ruotsissa 6kk ikäisiä täysimetettyjä oli vuonna 2000 peräti 33% vauvoista). Mielenkiintoinen yksityiskohta tuli esille: Islannin täysimetysluvut ovat tosi hyvät, ja todennäköisin syy sille on se, että niitä keskimäärin 4000 vuosittain syntyvää vauvaa kohti siellä on peräti 30 IBCLC-tutkinnon suorittanutta imetyksen ammattilaista. Muistin virkistykseksi kerrottakoon, että Suomi siis sai ensimmäisensä perjantaina.
Kolmas luento ei ollut ennakkotiedoissa, mutta oli aiheena sitäkin tärkeämpi. Kyse oli äidinmaidon korvikkeen markkinointikoodista, josta luennoi Itun Maarit Kuoppala. Tämä tuli sikäli loistavaan saumaan, että paikalla oli paljon terveydenhoitajiksi opiskelevia, joita koodi koskee siinä mielessä, että se kieltää korvikeruokinnasta kertomisen yleisesti. Tahtoo sanoa, että th ei voi perhevalmennuksessa kertoa imetyksestä ja siihen kuuluvista jutuista ja samassa tilaisuudessa kertoa myös korvikeruokinnasta, saatika mainita tuotteita nimeltä. Korvikkeista saa kertoa vain niille, ketkä juuri silloin sitä tietoa tarvitsevat, ja tällaisia ihmisiä eivät ole perhevalmennukseen tulevat ensimmäistä lastaan odottavat pariskunnat. Samasta syystä neuvoloissa ei saa olla korvikevalmistajien mainoksia yleisessä jaossa asiakastiloissa eikä korvikkeita saa mainostaa medioissa muutenkaan. Toivon, että edes tärkeimmät pointit jäivät näiden tulevien terveydenhoitajien mieleen tulevaa ammattiaan silmällä pitäen.
Neljäntenä luentovuorossa oli ylilääkäri Anna-Liisa Järvenpään luento "Äidinmaito - millaista ruokaa se oikein on?". Erittäin mielenkiintoinen tietopläjäys, sanoisinko. Ja vastaus tuohon kysymykseen oli: hyvää :) Juuri näin :)
Viimeisenä kuultiin Itun Karla Loppia ja Ritva Kuusistoa. Karlan aiheena oli "Imetys, yliarvostettua piinaa?" ja siinä tuli loistavasti esille kaikki imetykseen ja sen onnistumiseen liittyvät myytit ja harhaluulot. Oli hauska katsella edessäni istuvien vanhempien naisten (joko kätilöitä tai terveydenhoitajia tai näiden kouluttajia) nyökytystä luennon edetessä :) Täyttä asiaa oli tämäkin luento. Ritvan aihe oli sitten "Imetyksen ihanuus" ja hän hienosti jälleen kerran toi esille sen, miten tärkeää sekä äidille että vauvalle on se alkuaikojen symbioosi, joka erittäin hyvin toteutuu imetyksen kautta ja avulla. Sitä en tiedä, miten hyvin tuo avautuu niille, keillä ei vielä ole omia lapsia, mutta eturivissä istunut raskaana oleva pariskunta ainakin tuntui kuuntelevan niin Järvenpäätä, Loppia kuin Kuusistoakin korvat höröllään :)
Onnistunut päivä kertakaikkiaan, mielestäni.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti