17.10.2005

imetysviikon kunniaksi: Äidinmaitoa ja kotiruokaa


Tällä viikolla vietetään Suomessa Pohjoismaista imetysviikkoa. Muualla maailmassa - tai ainakin USA:ssa - imetysviikkoa vietetään jo elokuussa, mutta Suomeen tuo viikko on vakiintunut lokakuulle, ja vielä tarkemmin viikolle 42. Joka siis on nyt. Imetysviikon aikana Imetyksen tuki ry järjestää parikin tapahtumaa: avoimen luentopäivän Kättärillä huomenna ja Maitokahveille-tapahtuman Sanomatalon Wayne's Coffeessa lauantaina. Lisää infoa imetysviikosta ja niiden tapahtumista voi lukea Itun sivuilta .


Tämän vuoden imetysviikon teemana on "Äidinmaitoa ja kotiruokaa". Mielestäni tosi hyvä teema. Suomihan on yksi johtavista lastenruokateollisuuden maista, ja täällä lasten valmisruokia ostetaan todella paljon. No joo, osa hedelmä- ja marjasoseista laitetaan todistetusti kääretorttuihin ja täytekakkuihin ;) mutta kyllä vauvatkin saavat osansa.


Minua jaksaa aina välillä edelleen hämmästyttää se, miten joskus tulee pinnalle ajatus siitä, että ruoka, jota muu perhe syö, ei olisi hyvää sille syömään totuttelevalle vauvalle. Että siitä puuttuisi joitain tärkeitä ravintoaineita, joita vauvan ehdottomasti pitää saada. Miten ihmeessä sillä ruualla sitten se muu perhe elää ilman vakavia puutostauteja, kysyn vain? Luulisi Martta-liitonkin älähtävän, jos joku ihan pokkana väittäisi, että kotiruoka ei ole ravitsemuksellisesti hyvää vauvalle. Tai tätähän on jo väitettykin. Taannoisessa Kotivinkin numerossa oli isokin juttu aiheesta. Vähän vain vesitti tuon jutun uskottavuutta ne puolen sivun kokoiset Piltti- ja Bona-purkkiruokien mainokset ja se, että ihminen, ketä oli haastateltu, on Nestlén palkkalistoilla. Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - kai.


"Äidinmaitoa ja kotiruokaa" -teema pyrkii välittämään tietoa siitä, että syöminen ja ateriat voivat olla itse pääasian lisäksi myös läheisyyttä ja yhdessäoloa. Ja että syömällä muun perheen kanssa samoja ruokia vauva saa totutella rauhassa niiden makuihin ja koostumuksiin. On aika yllättävää, että ajatus siitä, että omasta ruuastaan ottaisi vauvalle esim. sormiruokapaloja, on joidenkin mielestä täysin outo ja he suhtautuvat asiaan hyvinkin kielteisesti. Toiset perustelevat vauvanruokien ostamista sillä, että kotiruuasta vauva saa liikaa suolaa. Sanon vastalauseen tähän. Jos muu perhe käyttää suolaa säästeliäästi, ei vauvakaan sitä saa mitenkään liikaa. Lisäksi, jos ajatellaan korvikeruokittuja vauvoja, niin hehän saavat jo korvikkeen mukana enemmän natriumia kuin imetetyt vauvat. Tämä siksi, että lehmänmaidossa on luonnostaan enemmän natriumia kuin äidinmaidossa. Korvikeruokittujen vauvojen kohdalla tuon suolarajoituksen siis ymmärtää, mutta imetettyjen vauvojen suhteen mennään jo lähes hysterian puolelle.


Nippelitietona vähän lukuja. Äidinmaidon tulisi olla vauvan pääruokaa koko ensimmäisen vuoden ajan siten, että 6-9kk iässä n. 75% ja 9-11kk iässä n. 50% energiasta tulisi äidinmaidosta. Jos mennään WHO:n suositusten mukaan, jolloin siis imetystä suositellaan jatkettavaksi kunnes lapsi on kaksivuotias ja senkin jälkeen, mikäli se vain äidille ja lapselle sopii, niin 12-23kk ikäisen lapsen energiamäärästä vielä 25%  olisi hyvä tulla äidinmaidosta. Aika mahtava juttu :)


P.S. Huomenna imetyksestä puhutaan peräti kahdella valtakunnallisella kanavalla: Ylen Aamu-tv:ssä on kätilö Katja Koskinen (ILCA = International Lactation Consultant Association) klo 8.48 ja vähän myöhemmin, klo 9.21 Maikkarilla Ihanassa Aamussa on Itun pj. Anna Metsoila.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti